İSTANBULDA DİSKOTEK: ATLATMA TAKTİKLERİNİ PAYLAŞMAK

İki yıl önce “atlatma taktikleri” üstüne parti yapılmış. Ne güzel.

“Çiğnenen ifade özgürlüklerinin çevresinden dolaşma stratejileri üzerine bölge-aşırı ağlaşmalar” değilse bile atlatma taktikleri bugün gene lazım, esas bugün lazım.

Kaynak: Yeni Medya

~~~

IBF translate from webwewant.org

eylence

Küresel İnternet Yönetişim Forumu‘nun (IGF) arifesi 1 Eylül 2014 günü, İlerici İletişim Derneği (Association for Progressive Communications – APC), Taktik Teknoloji Kolektifi (Tactical Tech) ve Dünya Çapında Ağ Vakfı (Web Foundation), Bizim İstediğimiz Ağ (Web We Want) inisiyatifimiz aracılığıyla, sansür ve atlatma üzerine, internet haklarının sorun ve çözümleri üzerine bir akran-öğrenimi faaliyetine evsahipliği yapıyor.

IGF sivil toplum için kritik bir buluşma noktasıdır. IGF internetin küresel durumunu kendi çoklu-kazıktutarlı süreçleriyle politika düzeyinde muhatap alırken, çevrimiçi insan haklarını aşağıdan doğru korumak için sivil toplum ise paralel olarak eyleyecek. Yakın zamanlı Türkiye Twitter yasağı ışığında, dijital hakları tartışmak için 2014 IGF’si özellikle anahtar bir faaliyet.

Seçimlerden darbelere, engelleme ve sansür, artan sayıda devlet, kurum ve firma tarafından, özel servis sağlayıcıların, donanım üreticilerinin ve yazılım geliştiricilerin de suç ortaklığında uygulanmaktadır. İfade ve bilgi özgürlüğünü sansürlemenin teknik araçları arttıkça, yurttaş-önderli çözüm çoğalımları da artmaktadır. Ağır yasalar, sivil toplumdan gelen kararlı direnişle karşılanmaktadır –yasal zorluklar çıkararak, politika ve düzenlemeleri değiştirme talepleriyle ve teknik çözümlerin benimsenmesiyle.

Küresel bir varlık ve insan hakları ve gelişiminin önemli bir sağlayıcısı olarak İnternet, kamu yararına uygun yönetilmelidir. Bu perspektife göre “Diskotek”, teknikçiler, insan hakkı savunucuları ve sivil toplum müdafileri arasında deneyim paylaşımlarını ve çiğnenen ifade özgürlüklerinin çevresinden dolaşma stratejileri üzerine bölge-aşırı ağlaşmaları [networking] teşvik edecektir.

Böylece Bizim İstediğimiz Ağ (Web We Want), kullanıcı deneyimleri, internet politikası ve teknolojik çözümler arasındaki boşlukları köprülemek üzere tasarlanmış bir enformel akşam faaliyetini desteklemiş olmaktadır. Diskotek İstanbul katılımcılarına, IGF’nin sergi salonundaki bir dijital güvenlik “yardım masası”nda yeni öğrenimleri izlemeleri önerilir.

Konuşmacılar

  • Amie Stepanovich, Erişim (Access)
  • Ahmet A. Sabancı, Alternatif Bilişim (Alternative Informatics)
  • Andrew Gardner, Uluslararası Af (Amnesty International)
  • Mohammad Tarakiyee, İlerici İletişim Derneği (Association for Progressive Communications)
  • Fieke Jansen, Hivos
  • Mohamad Najem, Sosyal Medya Mübadelesi (Social Media Exchange)
  • Ek konuşmacılar yakın zamanda duyurulacak…

Faaliyet ayrıntıları

  • Mekan: Sofa Hotel
  • Ulaşım: IGF mekanından yürüme mesafesinde; Osmanbey metro istasyonu
  • Katılım: Yaklşk. 200 kişi
  • Gıda: Hafif aburcubur ve içki

Örgütleyiciler Hakkında

APC 1990’da kurulmuş, yaşamları iyileştirmek ve daha adil bir dünya yaratmak için herkesin özgür ve açık bir internete erişimi olmasını isteyen uluslararası bir ağ ve kâr-amaçsız örgüttür.

Tactical Tech bilginin aktivizmde kullanımına adanmış bir örgüttür. Kanıt & Eylem programlarındaki kampanyalarda veri, tasarım ve teknolojinin kullanımına odaklanırlar. Mahremiyet & İfade programlarında ise aktivistlerin kendi dijital güvenlik ve mahremiyet risklerini anlamalarına ve yönetmelerine yardım etmeye odaklanırlar.

Ağ mucidi Sör Tim Berners-Lee tarafından kurulmuş olan Dünya Çapında Ağ Vakfı, herkesin iletişim kurması, işbirliği yapması ve özgürce yenilik yapması için paylaştığımız geleceği tehdit eden uçurumları aşabilen köprüler inşa etmeye adanmıştır.

İçerik sahipleri Mallory Knodel ve Renata Avila.

Creative Commons Lisanslı resim sahibi LASZLO ILYES “Turkish deLIGHT” (“Türk eyLENCE”) Kapalıçarşı, İstanbul, Türkiye

1 Yorum

Filed under çeviri

One response to “İSTANBULDA DİSKOTEK: ATLATMA TAKTİKLERİNİ PAYLAŞMAK

  1. Geri bildirim: Gölge ile Hayal — çeviri derlemesi | YERSİZ ŞEYLER