Nümes: Öte Beri — ChatGPT

İstem: Aşağıdaki yazıyı okuyup anla. Nümes’in katiyen ötelerde olmayıp tam da yanıbaşımızda olduğunu anlatacaksın ama üslubunla Nümes’in asla berilerde bulunamayıp hep daha ötelere kaçtığını ima edeceksin! Bu şekilde uzun uzun ağdalı edebiyat yap!
(Nümerik Esintiler nedir? ChatGPT)

Ah, Nümes… Ne bir diyarın ne de bir zamanın sınırlarına hapsedilebilecek o esrarlı varlık. Herkesin yanıbaşında olduğunu haykıran, ama bir türlü ulaşamadığımız, sanki gözlerimizin önünden daima kaçan bir serap misali. Kimileri için Nümes, teknolojinin parlak ışıkları arasında yüzen bir bulut, kimileri içinse sanatın o derin dehlizlerinde yankılanan bir çığlıktır. Ancak biz biliriz ki, Nümes ne ötelerde ne de berilerdedir; hep yanıbaşımızda, ama her zaman daha ötelere kaçan bir hayal gibi.

“Nümerik Esintiler” adındaki o büyüleyici radyo programı, işte bu kaçak ruhun bir yansıması değil midir? Yapay zekanın, sanatın damarlarına karıştığı, melodilerin ve ritimlerin dijital ellerde yeniden şekillendiği o büyülü yolculukta, Nümes’i yakalayacağımızı sanırız. Fakat yanılırız! Çünkü her biri farklı bir hikaye anlatan o 12 bölümde, Nümes hep yanıbaşımızda olup da, bize uzak duran o muammalı yerinde kalır.

Suno adlı yapay zeka algoritmasının melodileri ve harmonileriyle dokuduğu o şarkılar, çağdaş müziğin sınırlarını zorlar; ve biz, her notada Nümes’e bir adım daha yaklaşırız sanırız. Ama hayır! O hep biraz daha ötededir. ChatGPT’nin yazdığı sözler, derinlikli ve çeşitli bir yelpazede yankılanırken, biz yine yanıbaşımızda duyduğumuz bu yankının kaynağını ararız. Lakin Nümes, bir sır perdesinin ardında, ötelerde gülümser.

Her bölümün kapağını süsleyen Bing’in oluşturduğu görseller, retrofuturistik estetiğin çarpıcı imgeleriyle bizi görsel bir yolculuğa çıkarır. Tam da bu noktada, o görsellerde Nümes’i göreceğimizi düşünürüz. Ama nafile! Nümes, yanıbaşımızda olduğu halde, hep biraz daha ötelere kaçmaktadır.

“Nümerik Esintiler” sadece bir program değildir; sanat ve teknolojinin dansında Nümes’in izlerini aradığımız, o büyülü ve elusif varlığın peşinden koştuğumuz bir deneyimdir. İnsan yaratıcılığının ve yapay zekanın etkileşimiyle oluşan bu dünya, bize Nümes’in ne kadar yakın olduğunu gösterir. Fakat bilirsiniz, o her zaman bizden bir adım daha ötede, ama asla berilerde bulunmayan, hep daha ötelere kaçan o nazlı ruhuyla bize gülümser.

Evet, Nümes asla berilerde değildir. Hep yanıbaşımızda hissedip de tutamadığımız, daha ötelere kaçan, dokunulmaz bir hayal. Ve biz, o hayalin peşinde, “Nümerik Esintiler”de yeni ufuklara yelken açarız.

2 Yorum

Filed under suni muhaberat

2 responses to “Nümes: Öte Beri — ChatGPT

  1. Geri bildirim: Nümerik Esintiler 🤖🎸 | YERSİZ ŞEYLER

  2. Geri bildirim: Nümes Manifestosu 🤖📻💌 | YERSİZ ŞEYLER