Bin Kapılı Saraya Giriş 🚪

10 Haziran 2023 itibariyle 3376 sayfadan oluşan Yersiz Şeyler sitesine Bin Kapılı Saray lakabını takmak herhalde pek yanlış olmaz:

palace

Binlerce sayfanın herhangi birinden siteme giriş yapabilirsiniz elbette (mesela Rastgele linkiyle) ama bu amaçla tasarlanmış ana kapıları da size kısaca tanıtmak isterim:


1) Nümerik Esintiler:
Yapay Zeka araçlarıyla hazırlanmış retrofütüristik radyo programıdır.


2) Saikbilim:
Psikanaliz çevirilerinin bir altkümesini bu sayfada topladım.


3) Ekhona:
Bu sayfada görsel öğeleri derledim ki yeni gelen turistler hemen ilginç bir şeylere rastlayabilsin ve çağrışımları dolaşarak Yersiz Şeyler bağlamında kendi yerlerini bulabilsinler.


4) Yankı:
Bu sayfa efsanevi Narkissos‘un lanetlenmeden önce terk ettiği Ekho‘nun anısına adanmıştır. Yankıbilim adını verdiğim disiplin Freudcu serbest çağrışımlarla narsisizmin bu ‘ilk günah’ını (Yankıkırım) onarmak demektir.


5) Çin Barışı:
Klasik Marksizmden Žižekçiliğe geçmiş biri olarak bu sayfada Maoizmi Mahoizm adı altında baştan yaratıyorum. Yersiz Şeyler’i saran Çince harflerin de oturduğu bu bağlam elbette bir şaka ama dijital bir sanat sergisi gibi de okunabilir.


6) Sinem Atik:
Sapkın Kılavuz belgeselleriyle Slavoj Žižek sinemanın ideolojik rolünü ortaya koydu. Benim de annem-babam ben doğduktan sonra film analizleri yapmışlar. Bu sayfada hem film, dizi, tiyatro, belgesel analizlerimi derledim hem de bazı filmlere altyazı ekledim.


7) Astroanaliz:
Lacan’a göre Joyce’un kurguladığı senkronik evren Jungcu kolektif bilinçdışının en kuvvetli deliliydi [*]. İşte Yankıbilim de beni diyakronik Astroanaliz evrenine sevketti. Burçları gözden geçirdim, gezegenleri adlandırdım, Kamualev göstergesini tanıttım, hepsini olabildiğince sistemleştirdim.


8) Sine Mat:
Nükteler kitabıyla Slavoj Žižek fıkraların teorik önemine dikkat çekti. Ben de çocukluğumdan beri iyi fıkraları severim. Bu sayfada fıkra, efsane, masal gibi kurgularımı derledim.


9) Muhaberat:
ChatGPT kullanmayı öğrendikten sonra bilgisayara yazdırdığım fıkra, efsane, masal gibi kurguları (verdiğim komutlarla birlikte) bu sayfa altında derledim.


10) Perde:
Lacan’a göre her fetiş perde gibi yapılanmıştır (ardında bir şey olduğunu ima eder); perde namevcudiyetin putudur. Bu sayfa perde teması etrafında derlenen yazılardan oluşur.


11) Entropi:
Bütün perdelerin sakladığı nihai gerçek ölümdür, bozunumdur, yani bilimsel adıyla entropidir. Entropi (düzensizlik) sürekli arttığı halde enerji nasıl korunur, madde nasıl örgütlenir? İşte bu konular da bu sayfada derlendi.


12) Mine Goth:
Perdenin sakladığı entropi açısından hepimiz aynı Schrödinger’in kedisi gibi hem ölmüş hem ölmemiş yani namevt (undead) bir statüye sahibiz. Bu gerçek de vamp dişi ve zom eril ikilisiyle cinsiyet farkına yansımaktadır. Bu sayfanın konusu budur.


13) Semavi:
Eğer cinselliğin namevt keyfiyetini yalıtabilirseniz geride kalan Semavi ülkülerden din ve inançlar meydana gelir. Hermes Trismegistus ve Babil Kulesi’nden başlayıp İncil’e ve Kuran’a  kadar uzanan çağrışım hattı bu sayfada derlenmiştir.


14) Lacan’a Giriş:
Tabi ki yazdığım herşeyin arkaplanında üçkayıtçı Lacan var (üç kayıt: İmgesel, Simgesel, Gerçek). Bu sayfada Lacan’ı hiç bilmeyenlerin konuyu anlayabilmek için okuyabileceği yazıları derledim.


15) Sözlük:
Yazdığım yazılarda tarif ettiğim yüzlerce yeni terimi (ve çeviri karşılıklarını) bu sayfada bir araya topladım.


16) Özdeyişik:
Bu sayfada topladığım ‘özdeyişik’ler çoğunlukla bilindik atasözlerini yamultarak kurgulanmıştır.


17) Yersiz Şarkılar:
Bir sayfaya sığmayacak kadar çok şarkı çevirdim ve uyarladım ama hazırladığım Youtube playlistini dinleyip merak ettiklerinizi tek tek sitede aratıp bulabilirsiniz.

Şimdiye kadar saydıklarım tematik derlemelerdir, bundan sonra sayacaklarım ise kapsayıcı üst-derlemelerdir, yani binlerce sayfanın hepsini kapsamak üzere tasarlanmışlardır:


18) Yersiz Kitaplar:
2014’ten itibaren sayfadaki bütün çevirileri derlemeye başladım ve bugün itibariyle 120 derleme birikti (artık çevirileri Görce yazılarıyla birlikte derliyorum).


19) Görce Yazıları:
2018’den itibaren düzenli yazılar yazmaya ve 2020’den itibaren derlemeye başladım ve bugün itibariyle Görce Derlemeleri 200 sınırına dayandı (İngilizce 36 tane, Türkçe 162 tane).


20) Žižekian Analysis:
2018’den itibaren yazdığım İngilizce yazıları Žižekian Analysis diye ayrı bir sitede topladım (yazılarımın bazılarını İngilizce-Türkçe iki dilli yazdım).

İyi okumalar!