İltifatla Yanaşmak Olta Saldırısıdır (Phishing Attack) — Işık Barış Fidaner

Olta saldırısı (phishing attack) denince şuna benzer bir e-posta akla gelir:

Tebrikler 1000$ kazandınız! Ödülünüzü almak için tıklayınız!

İnsan para kazanmak için haysiyetini bir mesleğe tahvil ederek sosyalleşir. Meslekler de en basitinden en karmaşığına kadar rekabetçi yollarla şekillenir. İşte olta saldırısı haysiyeti paraya tahvil etme mecburiyetinize yaslanarak bir ‘ödül’ kılığında sanal bir haysiyet bahşedeceğini bildiriyordur siz muhatabına. Oltadaki yem para değil, ‘hak edilmiş parayı haysiyetle teslim alma’ hayalidir.

Bir de şu senaryoyu düşünelim: Birisi size iltifat ederek yanaştığında ne olur? Zekisiniz, güzelsiniz, değerlisiniz falan diyerek yaklaşanın mesajı şu değil mi:

Tebrikler 1 adet haysiyet kazandınız! Ödülünüzü almak için yanaşın!

Ne bakımdan zeki, güzel, değerli olduğunuzu başkalarından öğrenecekseniz siz de onlara ‘iltifatlarla yanaşmaya’ meyledebilirsiniz. Sonuçta ne olacaktır? Birbirine haysiyet ödülleri dağıtırken dış dünyaya olta saldırıları düzenleyen bir network olacaksınız. Fakat kendini yalıtan her ağın kaderi ağlaşmaktır ve yanaşmaların iltifatlı haysiyet alışverişleri ancak yalıtımla emniyete alınabilir.

(sonrası: Kamusal Destek Nereden Anlaşılır?)

Işık Barış Fidaner doktoralı (Boğaziçi Üniversitesi) bir bilgisayar bilimcidir. Yersiz Şeyler‘in Admini, Žižekian Analysis’in Editörü, Görce Yazıları‘nın Küratörüdür. Twitter: @BarisFidaner

7 Yorum

Filed under Şey