Görce Nedir? Yersiz Şeyler Paylaşmanın Lütuf Olmadığını Algılamaktır — Işık Barış Fidaner

Birine iltifatla yanaşıp onu kendi (sanal) ‘lütuf’larına tabi kılmak diye bir davranış deseni var.

Sosyal medyada biraz olsun sıfatlanan her ‘kullanıcı’ kendi fav/RT’sini ‘lütuf’ sayarak yaptığı az buçuk çevreyi daha hatırlı bir ‘ağlaşma’ya (respected network) iltifatla yanaşmakta ‘kullanıyor’.

Fakat demokratikimsi terimlerle kodlanan (geçer akçe sayılacak) ‘katkı’ları mühürleyip damgalamakla ve (geçerli addedilecek) ‘katılım’ biletlerini bastırıp dağıtmakla yetkili Sanal Ağalar bu yalıtık fasit dairelerin başlarını tutmuş durumda.

Balon gibi şişirilen pozitif isimlerine tutunarak yükselmeyi hesaplayan bütün yayınlar (felek kırbacını şaklatınca) bu lütuf/iltifat çemberinden geçmek zorundadır. 

Bense 2008’de açtığım siteme Yersiz Şeyler ismini vermekle bu ‘lütuf’ olumlama çemberinden atlamayacağımı en baştan ilan etmiştim.

2018’de başladığım Görce Yazıları’nın başlığı ise şu anlama geliyordu:

Görce nedir? Yersiz Şeyler paylaşmanın lütuf olmadığını algılamaktır.

Yazılara başladığımda insanlar bunu bilemezdi, onlardan bunu beklemediğim için Yersiz Şeyler paylaşanlara teşekkür ediyordum.

Ama aradan geçen beş yıl içinde binlerce yazı yazıp yayınladım. Artık herkes fav/RT’sinin lütuf olmadığını anlamalı ve fav/RT ticaretlerini kesmelidir. İşte bu nedenle ben de Yersiz Şeyler paylaşanlara teşekkür etmeyi kestim.

Bütün lütuf çemberleri ömrünü tüketmiştir. İltifatla yanaşan herkes geri püskürtülmelidir. Bu gerçeği algılarsanız zaten Yersiz Şeyler paylaşmanın kendi hayrınıza olduğunu da anlayacaksınız.

Işık Barış Fidaner doktoralı (Boğaziçi Üniversitesi) bir bilgisayar bilimcidir. Yersiz Şeyler‘in Admini, Žižekian Analysis’in Editörü, Görce Yazıları‘nın Küratörüdür. Twitter: @BarisFidaner

4 Yorum

Filed under Şey

4 responses to “Görce Nedir? Yersiz Şeyler Paylaşmanın Lütuf Olmadığını Algılamaktır — Işık Barış Fidaner

  1. Geri bildirim: Eviri — derleme | YERSİZ ŞEYLER

  2. Geri bildirim: Öbür Yüz — derleme | YERSİZ ŞEYLER

  3. Geri bildirim: Yasa — derleme | YERSİZ ŞEYLER

  4. Geri bildirim: Dijital bulutların sağanağından koruyacak şemsiye ☂️ — Işık Barış Fidaner | YERSİZ ŞEYLER